SLUCHOVÉ POSTIŽENÍ
TĚLESNÉ POSTIŽENÍ
MENTÁLNÍ POSTIŽENÍ
DROGY A ZÁVISLOSTI
OBČANSKÉ PORADENSTVÍ
DUCHOVNÍ PORADENSTVÍ
PSYCHOL.PORADENSTVÍ
MENŠINY A CIZINCI
ZAMĚSTNANOST

Naši partneři

Odpovědi poradce Židovská Jana, MUDr., CSc.

Psychologické poradenství : duševní problémy : medikace; neklid; projevy demence; starost o blízkou osobu
21.08.2014 23:22 - zobrazit dotaz
Dobrý den, potřebovali bychom poradit.Babička-94let užívá Buronil a Ebixu.Ležela 3 týdny v nemocnici kvůli žlučovým kamenům.V nemocnici Buronil a Ebixu nedávali.Už v nemocnici začala být babička zmatená, ale po návratu domů se u ní zřejmě rozjel Alzheimer.Psychiatr-u kterého se babička léčí nám řekl.dávat Buronil 1-1-2 a Ebixu 0-1-O.Při nespavosti APO-Quetapin 1 až 2 na noc.Zatím toto, protože babička užívala ještě lék Jumex, ten jsme v pátek měli vysadit a za 14dní bude předepsán nějaký lék zřejmě na Alzheimra.Do vyloučení Jumexu z těla prý nelze žádné psychofarmakum užívat.Jenže babička nám vyvádí hrozným způsobem ve dne i v noci.Je neklidná, mluví nesmysly,vykřikuje,nadává,chce odcházet z domu a pusu nezavře třeba 6hodin.Pak dáme Apo-Quetapin-usne na 4hodiny a začne to nanovo.Co máme dělat?Toto nevydržíme ani my a ani babička.Hrozně se u toho mluvení rozčiluje,chytá za srdce....Prosím poraďte.Děkuji
Moc se omlouvám, ale dotaz je mimo moji odbornost, jsem genetik. Zdravím, Dr.Židovská
Psychologické poradenství : ostatní : Huntingtonova choroba; strach z onemocnění; nejistota; nerozhodnost
22.04.2014 19:11 - zobrazit dotaz
Hezký den, člověk pročítá Vaše otázky, dále odpovědi, a vím, že není jedniný na světě kdo má jakýkoliv problém.U pí.Židovské jsem byla s bratrem před 2 lety na konzultaci, abychom společně pochopili jak se projevuje Huntingtonova chorea, kterou má naše maminka.Celé dva roky to vnímáme tak, že se její stav nezlepší, ale i přesto se snažíme dělat cokoliv pro její pohodlí, ale ..... čím více se zhoršuje její stav, tím více trpí naše psychika. Už 5měs. se probouzím s tím, že si nevím rady.Prožívám zvláštní stavy a co jiného mne nenapadne? Mám HD...hrozně moc chci jít na testy, ale mám strach...mám strach, že mi řeknou, ano, jste pozitivní, ale když nevím, zda HD mám, trpím nejistotou. Je mi z toho opravdu zle, a velmi stěží můj manžel chápe, jak se cítím.

Stále stejná otázka: Jít, či nejít na testy HD :-/. Děkuji
Vážená paní,
pokud si nejste jistá v rozhodnutí ohledně presymptomatického testu na Huntingtonovu nemoc, a přitom Vás tato otázka trápí, bylo by možné nezávazně vstoupit do procesu tzv.protokolárního postupu před tímto testem, který obnáší také psychologické a psychiatrické vyšetření. Cílem tohoto postupu je umožnost osobě v riziku informované rohodnutí, co je pro ni v dané situaci optimální řešení. K testu vůbec nemusí dojít, ale Vy byste si pravděpodobně udělala ve svých motivech a postojích budete schopná odpovědět spíš, než když budete na všechno sama. Manžela je vhodné vzít s sebou, aby si i on udělal lepší představu.
Více informací získáte na www.huntington.cz, včetně kontaktu na mne.
S pozdravem, MUDr. Jana Židovská, CSc.
Psychologické poradenství : duševní problémy : psyciatrie; normalita
11.03.2014 11:27 - zobrazit dotaz
Dobrý den,
léčím se na psychiatrii.Jenže nevím co je normální a co ne.Jak to rozeznat?Já si připadám normální
Vážený pane,
kritéria normality jsou (nejenom v psychiatrii) značně variabilní, proměnlivá v čase a v psychiatrii navíc závislá na společenském kontextu, proto se také klasifikace poruch a nemocí obměňuje. Za důležitý faktor poruchy, chcete-li odchylky od normy, je, že narušuje či znemožňuje běžné fungování. Více Vám bez znalosti dalších okolností nedokážu odpovědět.
Asi by bylo případnější položit otázku psychiatrovi, který Vás léčí.
S pozdravem MUDr. Jana Židovská, CSc.
Tělesné postižení : lékařské poradenství : Vývojové vady
27.12.2013 20:56 - zobrazit dotaz
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat ohledně vyvojových vad. Jsem ve 21 tt, byla jsem na UTZ, kde mi zjistili, ze chlapecek ma neco jako dva prorezane zoubky na horni celisti. Nikdy pred tim, jsem o tom neslysela. Co to znamená, souvisí to nějak s nějakou vývojovou vadou? Je to vážný problém? MUDr se na UTZ zaměřila hlavně na rozštěpy, ale ty vyloučila, že nenašla nic, co by nasvědčovalo jinému problému, všechny testy vyšly na výbornou (tripple, NT plus, kardio...). ostatní orgány vypadají vpořádku. Předem děkuji za odpověd. Doporucili byste mi nějaké další vyšetření?
Vážená paní,
jelikož se pro mne jednalo o otázku, s jakou jsem se nikdy nesetkala, konsultovala jsem ještě kolegu-genetika se stomatologickou erudicí. Ten mi sdělil, že se s touto "zvláštností" několikrát setkal, i když spíše po narození, a pokud byla vyloučena rozštěpová vada, pak by to nemělo nic dalšího znamenat. Je však velmi obtížné nález interpretovat bez znalosti kompletního obrazu a dalších souvislostí. Myslím si, že by byla vhodná (i pro Váš klid) genetická konsultace podle místa Vašeho bydliště. V každém případě by mohlo být provedeno další UZ vyšetření s 4-6týdenním odstupem. Další standardní UZ kontrola pak bude ve 30.týdnu.
Přeji Vám klidný další průběh těhotenství a vše dobré do nového roku.
S pozdravem MUDr. Jana Židovská, CSc.
Psychologické poradenství : ostatní : vyšetření a symptomy organického postižení CNS
15.12.2013 11:19 - zobrazit dotaz
Dobrý den chtěl bych jsem se zeptat jak se pozná organická porucha osobnosti. Jestli se pozná podle chování a nebo se musí provést u dotyčného určitá vyšetření mozku (například EEG,CT,magnetická rozonance). Děkuji Vám za odpověď
Dobrý den, dotaz bohužel přímo neodpovídá mé specializaci, takže ho předám dál, nicméně se domnívám, že jde o korelaci určitého organického nálezu a výsledků psychologického vyšetření.
Zdravím, Dr.Židovská
Tělesné postižení : lékařské poradenství : Goldenharův syndrom
02.11.2012 12:14 - zobrazit dotaz
Dobrý den mám 8.měsíční dceru Má malý výrustek na pravem oušku a větší na levém a v levém oku má tukový výběžek. Může se jednat o Goldenharův syndrom? Byli jsme i na genetickém vyšetření, ale nemůžeme se po 5měsících dožáat výsledků.Děkuji za odpověď
Dobrý den, tak malé nálezy podle mého názoru nedovolují syndromologické zařazení, ale vždy je třeba dítě sledovat v čase a ev. doplnit příslušná vyšetření podle kontextu celého případu. Myslím si, že byste měli jasně pořádat o zprávu ono genetické odd.-je možné, že zatím nemohou případ uzavřít, ale mohli by jistě dát předběžné vyjádření.
Navíc zprávu bede jistě žádat také váš dětský lékař, mohl by to třeba "zaurgovat".
Přeji hodně zdraru a zdravím, MUDr. Židovská
Psychologické poradenství : partnerské problémy : děti; schizofrenie
31.05.2012 09:00 - zobrazit dotaz
Chtel bych se zeptat,nasel jsem si pritelkyni 25 let,a jeji mama dostala schyzofrenii kdyz bylo pritelkyni 5let.Chci se zeptat,jak velka je pravdepodopnost,ze onemocni stejne tak i ma pritelkyne,nebo nase deti kdybychom v budoucnu meli.Diky Robin
Dobrý den,
pokud byla schizofrenie pouze u matky partnerky, tak je třeba počítat se zvýšeným rizikem výskytu schizofrenie u přítelkyně, uvádí se do 10% (přičemž riziko v běžné populaci je 1%), pro vnuky pacienta (tedy potomky konsult. páru) se uvádí riziko cca 3%. Toto jsou empirická čísla, zprůměrovaná z různých statistik, zatím není dostupný žádný test, který by mohl stanovit specifické riziko určitého jedince. Schizofrenie má jistě heterogenní příčinu, nestojí za ní jen jeden faktor, přičemž k jejímu vzniku kromě genetické predispozice přispívají mnohé zevní i vnitřní faktory, které nejsou přesně známé. Podobně to je u řady jiných civilizačních nemocí. Není dobře genetické riziko přeceňovat. K podrobné konsultaci se lze objednat v kterékoliv genetické ambulanci, které jsou ve všech krajských městech.

S pozdravem, Dr. Jana Źidovská
Mentální postižení : lékařské poradenství : mentální postižení
30.03.2010 10:07 - zobrazit dotaz
chtěla bych vedět jestli je pravda že mentálně posižený lidé umírají dříve,mněla jsem dva bratři jeden umřel ve 39 a druhýmu je přes 30 a jeho zdravotní stav je stále horší a horší myslím záchvaty vsteku a agrese záchvaty které nikdy nemíval .opravdu umírají dřív??? mněli jsme dvě lékařky a říkali to obě moc děkuji za odpově
Dobrý den Evo,
jistě může. Diagnóza spojená s mentální retardací zkrátit dobu dožití, blíže se vyjádřit nelze.

Zdravím, J. Židovská

Mentální postižení : lékařské poradenství : genetické poradenství
10.09.2009 11:10 - zobrazit dotaz
Dobrý večer.Prosím o odpověd na mou otázku.Mám obavy.Moje sestra ceka dite a jeji manzel ma Mentalne postizenou sestru.konci tet 5mesic a nyni ji zdelil p.doktor ze to vypada ze dite ma 6prsticku na nozicce a tak bych rada vedela zda-li to muze myt vliv na jeji dite z genetiky manzela a popripade jake testy podstoupit a jakm dal.Dekuji Vam predem ,moc za odpoved.Prosim o odpoved i na muj email,mam obavu abych nasla pak odpoved mezi tolika radkama odpovedi v teto poradne,jeli to mozne!Dekuji.
Dobrý den, pokud dobře chápu, jde Vám o vyhlídky těhotenství Vaší sestry, vy sama těhotná nejste. Bez dostatečných podkladů nelze nic předvídat. Sestra velmi pravděpodobně na základě nálezu na UZ prošla genetickou konzultací, či možná již na základě retardace v rodině manžela. Pokud ne, měla by sama genetika vyhledat, pracují při všech krajských nemocnicích. Ten může na základě objektivních údajů vše zodpovědně posoudit,jak dále postupovat. Zdravím, Dr.Židovská
Tělesné postižení : lékařské poradenství : Sotosův syndrom
18.11.2008 09:52 - zobrazit dotaz
Dobrý den, chtěla bych se zeptatm jestli je v ČR specialista na Sotosův syndrom nebo někdo, kdo se tímto syndromem zabývá, má o něm informace, zkušenosti. Příp. nějaké sdružení rodičů atd. Prostě cokoliv, co mi poskytne o tomto sy více informací. Děkuji!
Dobrý den, bohužel nevím, že by se někdo Sotos. sy více zabýval, ale v rámci každého genetického pracoviště by Vám měli být schopni podat o syndromu dostatečné informace, tedy v Brně je to při Dětské nem., Černopolní 9, prim. Gaillyová. Obecně se syndromologií blíže zabývá prof.Seemanová z genetického odd.FN Motol, Praha a doc.Baxová, genetika VFN Praha. Pacientské organizace by měly být na stránkách Národní rady zdrav. postižených NRZP.cz. Určitě bude řada údajů ze zahraničních zdrojů, pokud čtete anglicky, pod pubmed.org jsou odkazy i na laické organizace. Věřím, že určitě najdete, co hledáte. Přeji hodně zdaru a zdravím, Dr.Židovská

Jdi na stranu << předchozí     následující >>

Server InternetPoradna provozuje občanské sdružení InternetPoradna.cz.
ISSN 1801-5190 © InternetPoradna.cz, 2001-2013.
Licence Creative Commons
InternetPoradna.cz, jejímž autorem je InternetPoradna.cz, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Unported .