SLUCHOVÉ POSTIŽENÍ
TĚLESNÉ POSTIŽENÍ
MENTÁLNÍ POSTIŽENÍ
DROGY A ZÁVISLOSTI
OBČANSKÉ PORADENSTVÍ
DUCHOVNÍ PORADENSTVÍ
PSYCHOL.PORADENSTVÍ
MENŠINY A CIZINCI
ZAMĚSTNANOST

Naši partneři

Odpovědi poradce Živný Boris, MUDr.

Tělesné postižení : lékařské poradenství : neurovývojové poruchy; ageneze corpus callosum; citlivost; důsledky onemocnění; faktory ovlivňující psychický stav
22.08.2019 12:29 - zobrazit dotaz
Dobrý den, dcera téměř 4 roky má vrozenou poruchu centrální nervové soustavy - Angenezi Corpus Callosy. Zatím jí nebyl zjištěn žádný problém ( kromě vady zraku - lehké až střední zrakové postižení jednoho oka ). Je však velmi úzkostná, citlivá na náladu všech okolo a velmi na mě vázaná. V září by měla jít do školky, ale mám strach z její reakce. Hlavně z toho, zda je možné, že by se u ní mohl v důsledku stresu objevit nějaký problém - například epilepsie nebo se třeba zaseknout i třeba po jedné jediné návštěvě školky. Je to možné, nebo to je jen přehnaná staroslivost? Do školky ji plánuji dát ze začátku jen na 2, 3 dny v týdnu ( podle situaci i méně) a jen do oběda. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

vývojová vada corpus callosum (CC) je zpravidla asymptomatická, tedy bez zjevných příznaků. V některých případech se může projevit horší pravo-levou koordinací, ale ani to není časté. Většinou se zjistí jako náhodný nález na scanu MRI, který se dělá z jiného důvodu. Psychické problémy, které popisujete, s ní pravděpodobně nijak nesouvisí. Proto ani není důvodem pro obavy z nástupu do mateřské školy.

prim. MUDr. Boris Živný, IFAANS, FAACPDM
NeuroCentrum Clinic, Jesenice
zivny@neurocentrum.cz
www.neurocentrum.clinic
Tělesné postižení : lékařské poradenství : diagnoza; řidičský průkaz
21.02.2014 14:44 - zobrazit dotaz
Dobrý den,syn (23 let) omdlel v práci(čemuž předcházelo psychické a fyzické vyčerpání),po dlouhém váhání,kdy výsledky EEG a CT mozku byly bez nálezu a dva lékaři diagnozu nebyli schopni určit,třetí lékař naznal,že to bude ASI epilepsie.Syn s nálezem absolutně nesouhlasil,léčbu nezahájil,je bez problémů,ale stejně má na základě tohoto posudku odevzdat řidičský průkaz.Objednali jsme se na vyšetření k jinému neurologovi,ale ten odmítl vyšetření provést s tím,že nezná diagnozu a že se do léčení vedeného jiným lékařem nebude plést.Prosím o radu,jestli jednání lékaře,požádaného o vyšetření,které by vyvrátilo či potvrdilo diagnozu stanovenou jiným lékařem bylo správné nebo zda máme o vyšetření usilovat,zda na ně máme nárok.Syn nechce o řidičský průkaz přijít,neměl by se jak dostávat do zaměstnání,navíc je jeho zdravotní stav výborný,až na ten ojedinělý kolaps.Děkuji za odpověď
Vaše otázka má několik částí. Nárok na další vyšetření musí posoudit plátce za zdravotní péči poskytnutou Vašemu synovi. Pokud je to zdravotní pojišťovna, potom je třeba tuto část dotazu adresovat na ni a/nebo se rozhodnout pro vyšetření (second opinion) ve vlastní režii, tedy s tím, že si vyšetření uhradíte z vlastních prostředků na pracovišti, se kterým se dohodnete. Otevřená zůstává otázka, zda Váš syn má nebo nemá prokázanou epilepsii. Neznám podrobnosti a nálezy pomocných vyšetření (EEG, laboratoř, ...) ani neznám podrobně okolnosti příhody kolapsového stavu, ale z toho, co píšete, se zdá, že epilepsie nebyla dosud s jistotou prokázána, avšak rovněž zřejmě nebyla s jistotou ani vyloučena. Doporučoval bych se obrátit cestou příslušného registrujícího praktického lékaře na specializované neurologické pracoviště se zkušeností (!) s diagnostikou a léčbou epilepsie o přehodnocení závěru prvního neurologa. Obecně platí, že jeden záchvatový stav, byť by jakkoliv připomínal epileptický záchvat, bez dalších následných záchvatových stavů a/nebo bez dalších nálezů pomocných vyšetření specificky podporujících diagnózu epilepsie není možné stav hodnotit jako epilepsii. Dočasné pozastavení řidičského oprávnění do vyjasnění diagnózy je v dané situaci opatření přiměřené.

S pozdravem

prim. MUDr. Boris Živný
NeuroCentrum Clinic
http://www.neurocentrumclinic.org
Tělesné postižení : lékařské poradenství : Ochrnutí, neurologie
19.12.2013 18:30 - zobrazit dotaz
Dobrý den,prosím o pomoc.Mám patní ostruhy cca deset let,pomohly mi dočasně obstřiky.Nyní užívám léky proti bolesti i na oblast bederní páteře,Vyzkoušený mám biofenac.Mívám zvýšené CRP.Nyní mám pocit těžkých nohou.Byla jsem na EMG noh a v pravé mi zjistili nějakou slabší nedostačnost.Bolest vystřeluje od bederní páteře,kde taky cosi mám.Zajímavé je,že mě,ale úplně přestala bolet ostruha.Na druhé noze ji ještě cítím.Myslíte,že se časem zadaří a i tam přestanou nervy fungovat?Na ochrnutější noze necítím bolest již od kolene.Je to úžasné,ale také se mi teď stává,že hodně zakopávám.Ovšem,nebolí!Jak si myslíte,že to bude pokračovat?Děkuji
Z Vašeho popisu situace se jeví pravděpodobné, že ztráta bolestí není známkou ničeho pozitivního, ba naopak, svědčí nejspíše o závažné poruše citlivosti, která spolu s pociťovaným a zřejmě i EMG prokázaným oslabením dolních končetin upozorňuje nejspíše na závažné poškození míšních nervových kořenů a/nebo nervů pro dolní končetiny. Problém bude dost pravděpodobně v dolním úseku páteře. Velmi Vám doporučuji vyhledat neurologické vyšetření. Neurolog Vás asi pošle na CT nebo MRI vyšetření páteře, které může prokázat příčinu Vašich potíží. V případě, že trpíte cukrovkou, mohly by být popisované příznaky také projevem tzv. diabetické neuropatie. Je třeba upozornit, že výše uvedené úvahy mají jen obecný charakter a nemohou jakkoliv nahradit doporučení specialisty (neurologa) formulovaná na základě Vašeho klinického vyšetření a event. doplnění dalších specializovaných vyšetření. V každém případě nedoporučuji jakoukoliv samoléčbu a/nebo ignorování změn Vašeho zdravotního stavu, které popisujete.

S pozdravem

prim. MUDr. Boris Živný
NeuroCentrum Clinic
http://neurocentrumclinic.cz
poradna@neurocentrum.cz
Tělesné postižení : lékařské poradenství : DMO
04.05.2012 10:37 - zobrazit dotaz
dobry den,
od narozeni mam mozkovou obrnu,chtela bych se zeptat, jestli svalova atrofie muze s timto postizenim souviset? Nebojedna o potize s hrtanem, chraptinemuzu popaout dech. Dekuji.
Dobrý den,

odpovědi na Vaši otázku by mělo předcházet odborné vyšetření Vaším neurologem. Z obecného hlediska mohu jen podotknout, že "svalová atrofie", "potíže s hrtanem", charpot a "nemožnost popadnout dech" nepatří mezi typické projevy dětské mozkové obrny. Vzhledem k tomu, že příčinou mohou být i jiné poruchy či onemocnění vyžadující specifickou léčbu, doporučuji Vám bez otálení vyhledat odborné vyšetření neurologem a/nebo specialistou ORL.

prim. MUDr. Boris Živný
NeuroCentrum Clinic / DMO klinika
http://neurocentrumclinic.cz
Tělesné postižení : život s postižením : neurologie; úraz; operace
11.12.2011 01:30 - zobrazit dotaz
Dobrý den poradte v 17.letech se mi stal uraz,mam postižený pravý malý mozeček a ktomu celou pravou stranu kvuli toho nemohu chodit ted jsem už 14.let na IV.voziku mam odumřelé mišni nervy je mi ted 31.let kdysí bylo v televizi že Francouský a Slovenský vědci jednomu člověku co tež nemohl chodit a měl taký postižený malý mozečeček tak mu naopperovali zdravé tkaně do mozečku od prasata a člověk po několika dnech začal normalně chodit nebo pry prase ma stejné bunky jako člověk. Psalá sem i odborným lekařum nikdo otom nic neví existuje ještě nějaká pomoc? Sem ochotná podstupit vše děkuji
Lituji, ale ani já Vám neodpovím jinak. Kdyby byla k dispozici takováto úžasná léčba, jakou popisujete, jistě by to neuniklo pozornosti odborné veřejnosti ani u nás.
S pozdravem

prim. MUDr. Boris Živný
NeuroCentrum Clinic
http://neurocentrumclinic.cz
Tělesné postižení : lékařské poradenství : autonehoda
30.04.2011 18:50 - zobrazit dotaz
Dobrý den,

moc prosím o radu. Můj přítel, měl před cca týdnem autonehodu. Má zlomené 2 obratle a skříplo mu to nerv. Bohužel ale, necítí nic od pasu dolů. Včera cítil škubnutí, ale pak celý den nic, neví jestli se mu to nezdálo. Je nějaké řešení, po kterém by zase mohl chodit? Četla jsem o transplantaci kmenových buněk. Ale nevím, jak moc to pomůže. Hrozně moc bych chtěla, aby zase chodil. Je to skvělý sportovec.prosím o radu, jestli existuje nějaké řešení. Moc předem děkuji. Aneta
Odpověď na Vaši otázku není z dostupných informací možná. Předpokládám, že je Váš přítel hospitalizovaný na spinální jednotce, která má s léčením takto poraněných lidí zkušenosti a která zároveň disponuje i výsledky pomocných vyšetření, zejména MRI páteře a míchy a také elektrofyziologických vyšetření, které jsou pro posouzení terapeutických možností rozhodující. Terapie pomocí kmenových buděk je dosud ve stadiu experimentů a její účinnost u míšních poranění zatím nebyla přesvědčivě prokázána.
Psychologické poradenství : duševní problémy : neurologie; psychiatrická péče
12.11.2010 09:49 - zobrazit dotaz
Dobrý den, můj problém se týká myšlení. Nikdy jsem neměla vyloženě logické uvažování, zřejmě asi ani nejsem přemýšlivý typ člověka. Již delší dobu jsem se ale přistihla při tom, že vlastně vůbec o ničem nepřemýšlím, vznikají mi v hlavě ledabyle jakési nekonstruktivní myšlenky. Pravda, jsem zhruba 2 roky vnitřně nevyrovnaná, úzkostná a dost o sobě pochybuji, přemýšlím, nevím, zda by to s tím mohlo souviset? Když mám ale někdy svůj "den", musí mi blízcí dokonce říkat zcela běžné věci alespoň dvakrát, abych je pochopila. Poprvé se mi ta slova jakoby v hlavě nezpracují. Paměť, zvláště ve srovnání s dětstvím a dospíváním, je také výrazně horší. Stalo se mi také, že jdu známou trasu a najednou si jakoby neuvědomím, že jsem na místě, nebo sedím ve vlaku a na poslední chvíli si uvědomím, že bych měla vystoupit. Je to pocit, jako bych potřebovala "restartovat" mozek, abych se probrala. Nevím, co si o tom myslet, trápí mě to. Děkuji Vám za odpověď, Jana.
Vážená paní,
první, co mne napadá po přečtení Vašeho dotazu je, že jde u Vás o problém psychický, ale i tak bych doporučil obrátit se primárně na neurologa. Pokud neurologické vyšetření nebude svědčit pro jinou než psychickou příčinu, bude pro relevantním odborníkem nejspíše psychiatr.
Zdravím

prim. MUDr. Boris Živný, NeuroCentrum Clinic
Psychologické poradenství : duševní problémy : psychosomatika; zdravotní potíže
09.08.2010 09:08 - zobrazit dotaz
dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc, trpím tetanií, obvodní lékařka již teď neříká latentní ale pouze tetanie, i když v testech před 10lety bylo tetanie latentní. Udělali mi tento měsíc testy krve, vše je v naprostém pořádku, stav hořčíku a všeho v normě, přesto mám sklon ke křečím hlavně v chodilech kdy se mi úplně křiví prsty a tyto stavy jsou někdy i několik minut až desítek minut a občas i velmi bolestivé obzvlášť pokud trvají déle. Občas je křeč v lýtku, ta je velmi bolestivá, občas také ve stehně, krku, zádech, ale ty v choodidlech s kroucením prstů nejčastěji. Paní doktorka mi řekla že je problém v psychice a musím se naučit s tím žít, relaxovat atd.je opravdu možné že tyto křeče člověk má jen proto že "špatně dýchá" a neumí se zrelaxovat? Jsem si vědoma toho že jsem řekněme citlivější, občas nervoznější, problémy si moc zabírám atd, ale nikdy mbych nevěřila tomu, že mé křeče mohou pocházet z toho. Znamená to že jsem hypochondr?Je li má křeč jen proto že jsem nevyrovnaná a psychicky unavená tak mi to příjde že nejsem normální a měla bych k psychiatrovi, toho se ale fakt děsím.
Poradíte mi prosím?Ještě jedna věc, nevím zda s tím souvisí, když jsem v časovém stresu (musím někam spěchat) nebo něco nemohu njít začne mě hned bolet hlava a nemohu se na nic soustředit. Mám zaměstnání ve kterém si nemohu úplně dovolit vypnout kdykoliv jsem v šasovém pressu, musím to zvládat,je možné že toto má také spojitost s tetanií nebo je to věc vedlejší? Mrzí mě že se takhle "nervuju" a jsem si vědoma že tím občas mohu někoho obtěžovat a proto s tím chci něco dělat. Snaží se odpočívat a nestresovat se. No asi jsem to tady vše napsala zmateně, ale abych řekla pravdu jsem z toho zmatená, někdy jsem naprosto v pohodě, každý říká jaký sjem kliďas, ale já nejsem , jsem "nervák", jak mi něco nejde a jsem u toho sama,hned se rozbrečím vztekem a bolí mě hlava, ale v práci jsem za pohodáře který zvládá všechny situace a je ten optimista za každé situace.Nemohu a ani nechci ukázat svoji slabou stránku a raději bych se naučila ji ovládnout.
Vážená paní,
je dost pravděpodobné, že potíže, které uvádíte, jsou skutečně primárně psychického původu a spadají tak do oblasti psycho-somatických poruch. Jejich diagnostika a léčba patří do odborné kompetence neurologa a/nebo psychiatra.

Doporučuji Vám poradit se s těmito specialisty co nejdříve.
Většinou je porucha léčitelná, velmi často pomocí správně volených léků ze skupiny SSRI antidepresiv.

S pozdravem,
prim. MUDr. Boris Živný, NeuroCentrum Clinic
http://neurocentrum.cz
Tělesné postižení : lékařské poradenství : vyšetření
12.07.2010 09:44 - zobrazit dotaz
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat zda by mi pomohla kvantová terapie v léčbě ploténky. Na CT mi bylo zjištěno vybočení L5S1- snížen s drobným posunem cca5mm protruzí s lehkou deformitou DV. Bolesti mám stále i přes cvičení a občas i mi vystřelují do kyčlía nemohu ani sedět ani ležet. Chtěla bych otěhotnět, ale mám obavy abych to vůbec zvládla. Nebylo by lepší můj problém řešit operativně? děkuji R.D.
Posouzení případné indikace operační léčby spadá do odborné kompetence neurochirurga, který zváží všechny aspekty problému: subjektivní obtíže, klinický nález a výsledky pomocných zobrazovacích vyšetření, osobní a specifická operační rizika. Z dotazu není jasné, co máte na mysli pod pojmem "kvantová terapie" a nezmiňujete ani, kdo a proč Vám tento postup navrhuje. Doporučuji Vám osobní konzultaci se zkušeným neurochirurgem ještě před případnou plánovanou graviditou.

S pozdravem

prim. MUDr. Boris Živný
NeuroCentrum Clinic, Jesenice (u Prahy)
http://neurocentrumclinic.cz
Tělesné postižení : lékařské poradenství : ostatní
16.02.2010 10:35 - zobrazit dotaz
Dobrý den, může pravidelná konzumace 4 dcl vína (zpravidla červeného po večeři) vyvolat nějaké jaterní onemocnění? Poslední dobou mám potíže se žebry (blokace, bolesti v mezižebří), ke kterým sice vedou objektivní příčiny jako těžká prsa a ochablé hrudní svalstvo po porodu (plus nošení již těžkého batolete), nicméně manžel mě někdy (z legrace) děsí, že se mi "ozývají" játra. Je to možné? Prosím také o informaci, zda je možné bez žádanky a za kolik požadovat od laboratoře vyhotovení jaterních testů pro můj klid. Předem díky za odpovědi.
Potíže, které popisujete, jsou spíše od hrudní páteře, játra takto nebolí. Cenu jaterních testů musíte prověřit v laboratoři, která by vyšetření prováděla, ale myslím, že jako samoplátce s jejich zajištěním žádný problém mít nebudete. I tak ale žádanka od lékaře bude třeba. Konzultoval bych na Vašem místě příslušného praktického lékaře.
B. Živný

Jdi na stranu << předchozí     následující >>

Server InternetPoradna provozuje občanské sdružení InternetPoradna.cz.
ISSN 1801-5190 © InternetPoradna.cz, 2001-2013.
Licence Creative Commons
InternetPoradna.cz, jejímž autorem je InternetPoradna.cz, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Unported .