SLUCHOVÉ POSTIŽENÍ
TĚLESNÉ POSTIŽENÍ
MENTÁLNÍ POSTIŽENÍ
DROGY A ZÁVISLOSTI
OBČANSKÉ PORADENSTVÍ
DUCHOVNÍ PORADENSTVÍ
PSYCHOL.PORADENSTVÍ
MENŠINY A CIZINCI
ZAMĚSTNANOST

Naši partneři

Odpovědi poradce Huvar Petr, MUDr.

Tělesné postižení : lékařské poradenství : ostatní; zdravotní potíže
04.01.2007 12:24 - zobrazit dotaz
Dobrý den, mám následující problém: cca 4 měsíce se nemůžu zbavit totální únavy spojené se zvýšenými teplotami (do 37,5). Mými hlavními potížemi, spojené s tímto stavem jsou úporné bolesti zad v křížové oblasti, bolest (spíše tlaková či tahová-jakoby pocit nečeho navíc) pravého podbřišku s viditelným vyklenutím v tomto místě, časté, leč pravidelné chození na stolici (vždy ráno, ale tak nadvakrát až natřikrát, řidšího charakteru), "škrundání" v pravém podbřišku a necitlivost a brnění pravé nohy a pravé ruky. Vše začalo jako klasická chřipka, byl jsem 14 dní v neschopnosti a poté asi týden v pořádku, pak se vše vrátilo a postupně se začaly přibalovat další příznaky, které mám doteď. Ráno mám vždy pocit na zvracení (nikdy jsem však nezvracel) a trpím silným nechutenstvím. V důsledku toho jsem shodil na váze již 6 kg za poslední dva měsíce. Prodělal jsem interní vyšetření, kolonoskopické (sneseny dva polypy) jinak prý žádný nález, odběry na zánětlivé onemocnění tlustého střeva neg., urologické vyšetření (neboť mne bolí ještě pravé varle), s tím, že mám na pravém nadvarleti cystu, která prý s těmito stavy nesouvisí, UZ břicha, varlat, ledvin, RTG páteře a pánve, neurologické vyšetření (taktéž nic podstatného) a SG skeletu kde nález zněl, že se jedná nejspíš o subakutní sakroileitidu a byl jsem odeslán za revmatologem. Momentálně jsem již měsíc na neschopnosti a stav stále stejný. Beru Sulfasalazin, Dayrun, Coxtral a Wobenzym. Chirurg vyloučil kýlu a vše uzavřel s tím, že se může jednat o chronický apendix. Je mi 26 let a cítím se tak na 70. Poraďte mi prosím, o co by se mohlo jednat, mám stále strach z nějakého tumoru a už i psychicky jsem na tom dost bídně. Veškeré krevní testy dopadly vždy normálně bez nějakých výkyvů, CRP 2, alk. fosfatáza v normě, sedim. také. Bylo mi řečeno, že stran jakéhokoli vážného onemocnění (konkrétně rakoviny) mám být absolutně v klidu, že by byly zvýšené určité markery v krevních testech. Borrelie, toxoplasmosa, chlamidie byly taktéž neg. , prý mám akorát mírně narušenou buněčnou imunitu. O co se tedy může jednat, opravdu to nemůže být nějaký tumor? Co byste mi doporučil jako další vyšetření? Předem děkuji za Vaši ochotu a čas.
Zdravím,
Vámi udávané příznaky nápadně připomínají Crohnovu nemoc, která je onemocněním tenkého střeva a občas postihuje i střevo tlusté. Při kolonoskopii,kterou jste absolvoval, je důležité, zda byl přístroj zaveden i do konečné části tenkého střeva, protože zde je jedno z typických míst výskytu. Onemocnění bývá chirurgy často mylně hodnoceno jako chronická appendicitida.
K objasnění by mohla přispět enteroklýza, což je vyšetření tenkého střeva kontrastní látkou.
Vyšetření žaludku by také bylo vhodné,protože i zde se tato nemoc mmůže vyskytnout.
Laboratorní vyšetření bývá obvykle nespecifické - časté je zmnožení destiček krevních, vyšší sedimentace, vyšší CRP, ale mnohdy je laboratoř negativní.
MUDr. Petr Huvar
www.zhubnout.cz
Tělesné postižení : lékařské poradenství : ostatní; trávící potíže
18.12.2006 21:13 - zobrazit dotaz
Dobrý den,
již několik dnů mám potřebu zívat a pak okamžitě začínám říhat. Toto se stále opakuje. Před několika lety jsem prodělala zánět žaludku a od té doby vždy na jaře a na podzim se potíže v mírné formě vracejí. Tentokrát se ale k běžným projevům jako je nechutenství přidaly výše zmíněné obtěžující projevy a já nevím, zda to souvisí s žaludečními potížemi (osvědčené prostředky ale na tyto nezvyklé projevy nezabírají), nebo jde o jiný problém třeba i mimo oblast zažívání. Napadla mě i psychosomatická oblast, protože vím, že jsem značně nervově labilní a často depresivní. Prosím o radu. S pozdravem Ajka
Zdravím,
zívání obecně je spojeno s vyšším obsahem kysličníku uhličitého v krvi. Při zívání se více vyplavuje z krve do vydechovaného vzduchu.
Následné říhání může být zaviněno aerofagií (při hlubokém zívání může vznikat), což je bezděčné polykání vzduchu.
Tyto příznaky velmi pravděpodobně nesouvisejí s onemocněním žaludku a také běžně podávaná žaludeční léčiva budou bez efektu.
Je vhodné pátrat po příčině nadměrného zívání - vyšetření dechových funkcí, základní vyšetření látkové výměny - funkce ledvin, cukrovka...
Při Vámi uváděné emoční labilitě bývá častější hyperventilace (zrychlené dýchání), která vede spíše ke snížení kysličníku uhličitého v krvi a k zívání není přímý důvod.

MUDr. Petr Huvar
www.zhubnout.cz
Tělesné postižení : lékařské poradenství : ostatní; zdravotní potíže
15.12.2006 08:10 - zobrazit dotaz
Dobrý den, v poslední době mám potíže s vyprazdňováním střev. Trpím zácpou a hlavně pocitem nedokonalého vyprázdnění konečníku. Vlákniny jím dost /zkoušela jsem i Psyllium ale bylo to horší/, piju dostatečně, jím ovoce i zeleninu, tmavé pečivo. Bolesti břicha mám vlastně neustále. Mám potíže i s močením a došlo to tak daleko že se spontánně nevymočím - musím se cévkovat - neurologická porucha nebyla před těmi 10 lety co to začalo zjištěna. Mám strach že to bude se střevy to samé ale nevím. Nevím ani kam se obrátit, ptotože se myslím že na normální chirurgii s tím asi nebudou mít zkušenosti. Uvažuji o hydrocolon terapii, ale mám strach abych si tím nějak nepřitížila. Co byste mi poradili?
Zdravím,
nevím jestli jste absolvovala vyšetření kolonoskopické. To je základní vyšetření, které by mělo být provedeno vžy při podezření na onemocnění tlustého střeva.
Pokud toto vyšetření bylo a nález byl negativní, pak se může jednat o funkční poruchu střeva. Máte-li pocit nedostatečbého vyprázdnění konečníku, pak bych doporučoval vyšetření defekografické, případně manometrii konečníku - obě vyšetření mohou odhalit abnormality ve vyprazdňovacím reflexu.
O hydrocolon terapii bych uvažoval až po dokonalém vyšetření.
MUDr. Petr Huvar
Tělesné postižení : lékařské poradenství : ostatní; zdravotní potíže
08.12.2006 10:25 - zobrazit dotaz
Dobry den,
muj pritel ma caste bolesti v leve casti bricha - pod zebry, soucasne ma obcas bolesti zaludku. Jeho obvodni lekar v Praze mu nechal udelat vysetreni na vredy, sono bricha a take jaterni testy. Vsechno bylo v poradku. Presto bolest bricha pretrvava. Pritel take stale hubne. Existuje nejake jine vysetreni, na zaklade ktereho by bylo mozne zjistit, co je pricinou bolesti? Dekuji za odpoved.
Zdravím,
bolesti v levé polovině břicha, zvláště jeho dolní poloviny, souvisí velmi často s onemocněním tlustého střeva. Nejčastěji se jedná o poruchu funkční nebo divertikulární nemoc (snímky divertiklů jsou na www.zhubnout.cz v kapitole vláknina). Polypy a nádory jsou nepoměrně vzácnější. V každém případě doporučuji vyšetření tlustého střeva endoskopicky.
MUDr. Petr Huvar
Tělesné postižení : lékařské poradenství : ostatní; zdravotní potíže
23.11.2006 14:09 - zobrazit dotaz
Chtěla bych vás poprosit o radu. Má babička (73 let) celý život neměla žádné zdravotní problémy až nyní na začátku září zežloutla, měla žluté bělmo a ztratila chuť k jídlu, velké bolesti neměla. Vyhledala lékařku, která ji provedla ultrazvuk. Byla poslána do nemocnice Ústí nad Orlicí, kde nám bylo sděleno po sobě několik diagnóz. Zpočátku jsme tomu nevěnovali pozornost, jelikož se mělo jednat o žlučník, nejdříve kameny, které tam prý vůbec později nebyly. Poté zúžený žlučovod. Byla poslána do Pardubic, kde jí byl umístěn sten. Najednou se octla na JIPCE na kapačkách pro těžký zánět slinivky. Každý lékař nám říkal něco jiného. Byli jsme naprosto zmateni a nevěděli jsme, co si máme myslet, zda nám lžou. Ale říkala jsem si, že to není možné, že přece v dnešní době musí pacientovi i rodině sdělovat pravdivé informace, jelikož se jedná o jeho zdraví a on se musí rozhodnout co dál. Jeden doktor nám sdělil, že v rozboru krve se mu objevují zvýšená čísla markrů (že je možné nádorové onemocnění). Po několika dnech (kvůli špatné srážlivosti krve) si pan doktor v Pardubicích vyžádal opětovnou návštěvu, jelikož se mu při předešlém zavádění stenu něco nelíbilo, myslel si, že na žlučovod tlačí nádor. Nepotvrdil to. Tak zněla lékařská zpráva. Babička byla ve stabilizovaném stavu propuštěna. Byly jí předány 2 papíry s dietou na žlučník a s dietou na slinivku. Toť vše.V domácí péči se cítila velmi unaveně, stále polehávala, málo jedla, jelikož se bála jíst ze strachu, aby se jí problémy nevrátily.
Asi po 10 dnech zkolabovala, motala se, špatně se jí dýchalo, byla unavená, zvracela, omdlívala. Zavolali jsme záchranku, která nám zpočátku téměř vynadala, že se jedná jen o nevolnost. Po 2 dnech bylo v nemocnici zjištěno, že prodělala plicní embólii a že byla dehydratovaná. Až dodneška se domnívám, že to zapříčinil 2. zásah do těla provedený v Pardubicích. Aniž by jí po něm byl podán lék na ředění krve. Asi po dalším týdnu nám jedna lékařka řekla, že jí dělají různá vyšetření CT, ultrazvuky a že nemůžou nádor v těle najít, přestože v krvi se objevuje. A byla propuštěna.
Měla bych podotknout, že během celého pobytu v nemocnici nikdo babičce neříkal pravdu, nikdo jí nesdělil možnost rakoviny a neví to až do teďka. Kdyby neprodělala embólii, o možnosti rakoviny bychom nevěděli až do chvíle, kdyby se to začalo projevovat na jejím zdravotním stavu. Přístup doktorů byl hrozný, když jsme se chodili informovat, vítali nás se slovy „Co víte“? Při pobytu v nemocnici po embólii jí byla servírována jídla naprosto se vylučující s již zmíněnými dietami. Začínám ztrácet veškeré ideje o zdravotnictví. Všechny ty naivní nesmyslné seriály ze zdravot. prostředí jsou jen pohádkou, takhle to prostě v normálním životě nechodí. A to je mi to moc líto.
Po několika měsících strachu a nicnevědění jsem donutila mamku, aby kontaktovala našeho známého lékaře v Olomouci, který se divil, jak ji nemocnice v Usti mohla jen tak propustit. U nich prý následuje vyšetření magn. rezonancí a ještě dalšími metodami, které zjistí, kde se nádorové onemocnění nachází. A tak doufám, že tam již brzy bude objednána, i přesto že mám velký strach, že se možná bude jednat o rakovinu slinivky, u které je malé procento úspěšnosti léčby.
Onemocnění rakovinou, je samo o sobě hrozné, ale pokud se k tomu přidá i naprostá nedůvěra k lékařům, a ke komu jinému bychom ji právě v takových okamžicích měli mít, je to beznaděj.
Tímto bych také ráda varovala před nemocnicí v Ústí nad Orlicí, i když to asi žádného občana tohoto regionu nepřekvapí.
Ráda bych poprosila všechny, co mají podobný zážitek, aby mi napsali. Budu vděčná za jakoukoli radu, co se týče rakoviny slinivky aj.

Děkuji
S úctou ke zdraví….Martina
Vážená paní,
při přečtení Vašeho dotazu jsem nabyl dojmu, že hlavní problém je v komunikaci mezi lékaři a pacientem. Informace nic nestojí a i nepříznivá může navodit ovzduší důvěry..
Z průběhu odhaduji, že příčinou zežloutnutí bylo zúžení žlučovodu (jeho nejčastější příčinou bývá kámen, méně častu nádor, který tlačí na žlučovod a vzácně pak nádor, vycházející přímo ze žlučovodu). Komplikací pak byl zánět slinivky břišní a následně embolie plicnice.
Diagnostický postup byl správný - ultrazvuk a následně ERCP se zavedením, stentu. Tato metoda je velmi efektní, ale riziková - vznikají akutní záněty slinivky. Metoda není nahraditelná nějakou jednoduchou operací. Zavedení stentu není metodou, která vyléčí onemocnění, uvolní jen odtok žluči.
Jak jsem již psal, často bývá zúžení žlučovodu způsobeno tlakem zvenčí - nabízí se nádor slinivky břišní, zhoubný, či nezhoubný. Nezhoubné nádory, nejčastěji cysty, jsou výsledkem dlouhodobého zánětu slinivky a tyto komplikace působí méně často. Častější a bohužel závažnější jsou nádory zhoubné (i nález positivity v krvi pro to svědčí) a zde je zavedení stentu prakticky definitivním řešením. Operace je možná jen v časných stadiích. Ozáření a chemoterapie nemají zásadní význam pro léčbu (často se používají).
Embolie často provází zhoubná onemocnění a přecházet se jí nedá. Klasické léky, jako Warfarin, mohou způsobit i smrtelné krvácení z nádoru.
Pokud mohu shrnout: babička má pravděpodobně rakovinu slinivky břišní, která se projevila útlakem žlučovodu se žloutenkou a následně se stav komplikoval embolií plicnice.
Nádoru se zabránit nedalo, zavedení stentu bylo správné, embolii se při základním onemocnění dalo předejít těžko (diskutabilní je použití warfarinu).
Možnosti léčby u pokročilého nádoru jsou omezeny na tlumení bolesti a udržení odtoku žluči a pankreatické šťávy.
MUDr. Petr Huvar
Tělesné postižení : lékařské poradenství : gastroenterologie
03.11.2006 11:27 - zobrazit dotaz
vážený pane doktore,mému manželovi byla diagnostikována dle sono,"lipomatoza pankreatu",můžete nám prosím vysvětlit co to znamená a jak léčit?Děkuji
Zdravím,
dle ultrasonografie lze pouze vyslovit podezření na takovou diagnózu.
Průkaz by mohl být proveden na podkladě biopsie pod kontrolou CT.
K takovému náročnému výkonu musí ale být důvod zdravotní - přítomnost příznaků, které by svědčily pro onemocnění slinivky nebo laboratorní odchylky.
Degenerativní nemoci slinivky (a lipomatosu by bylo k takovým možno přiřadit) se obvykle projevují snížením tvorby pankreatické šťávy a z toho plynoucími poruchami štěpení potravy a jejího trávení. Navenek se tato situace projeví hojnými každodenními průjmy, nesnášenlivostí tučných pokrmů, poklesem váhy a někdy bolestí břicha po jídle. v laboratorním nálezu bývají poruchy výživy, které se projeví snížením albuminu a prealbuminu.
Pokud nejsou vyjádřeny uvedené příznaky, pak doporučuji vyšetření opakovat po 3 měsících a při nejasném nálezu doplnit vyšetření CT, případně pak i ERCP.
MUDr.Petr Huvar
Tělesné postižení : lékařské poradenství :
27.10.2006 07:27 - zobrazit dotaz
Dobrý den,
mám stále se opakující potíže s příjmem potravy. Téměř ze dne na den přestanu mít chuť k jídlu až odpor, trvá to různě dlouho, většinou několik dní. Někdy bývá doprovodným příznakem tlak v nadbřišku či pravém podžebří, také kyselá chuť v ústech a pocit na zvracení. U lékařů i na gastroenterologii jsem byla a zjistili mi mykózu jícnu (C.Albicans) a zánět hltanu, z ¨laboratorních výsledků byl zvýš. bilirubin (48) Může to být příčina mých potíží. Jsem z toho velmi nervózní a unavená. Trvá to již několik měsíců. Děkuji mnohokrát za odpověď. S pozdravem S
Zdravím,
mykóza jícnu svědčí obvykle o nějakém problému v imunitním systému. Často provází léčbu imunosupresivní - nejčastěji steroidními hormony. V jícnu může také být důsledkem dlouhodobé léčby preparáty, které snižují žaludeční kyselost.
Bolesti v pravém podžebří spojené navíc se zvýšením bilirubinu mohou souviset s onemocněním jater nebo žlučových cest. Samotný celkový bilirubin je nedostatečným testem. Mělo by být provedeno: AST, ALT, GMT, ALP, konjugovaný bilirubin, cholinesterasa. Ze zobrazovacích metod pak určitě ulrasonografie.
Co se týče odporu k jídlu, pak tento příznak může být projevem i nádorového onemocnění. Gastroskopii, předpokládám, provedenu máte, doporučuji ještě kolonoskopii /tlusté střevo/ a běžné onkologické vyšetření - prsy, gynekologie...
MUDr. Petr Huvar
Tělesné postižení : lékařské poradenství : ostatní; operace
01.10.2006 20:39 - zobrazit dotaz
Dobrý den,
manžel (50) byl na ultrazvuku břicha a zjistili, že je plný kamenů, nejvíce na žlučníku, doporučili okamžitě operaci, ale on operaci odmítá.Může to mít nějaké komplikace do budoucna? Rozhodl se totiž že kameny rozpustí v pivu, tím že ho bude konzumovat víc než dosud,děkuji Naďa
Zdravím,
kameny se běžněji vyskytují ve žlučníku, méně často ve vývodném systému ledvin, v močovodu a v močovém měchýři.
Předpokládám, že u manžela se jedná o kameny žlučníkové. Jejich riziko závisí na velikosti a počtu. Platí, že nejnebezpečnější jsou drobné kaménky (3-5mm), které mohou ze žlučníku vycestovat do žlučovodu a způsobit hnisavý zánět žlučových cest. Také velké kameny nad 30mm mohou vzácněji působit obtíže protržením stěny žlučníku (nedokrvení způsobené tlakem, odúmrť tkáně a praknutí). Zde pak hrozí zánět pobřišnice, vzácně při proninkutí do dvanáctníku a dále do tenkého střeva, jeho zauzlení - ileus.
Pokus o rozpuštění kamenů pivem může být velmi příjemným způsobem léčby, avšak k očekávanému výsledku pravděpodobně nepovede. K rozpouštění (chlesterolových) kamenů se někdy používají léky - kyselina ursodeoxycholová - efekt ale není příliš dobrý.
Operace je v indikovaných případech jedinou možností jak vyřešit obtíže a předejít případným závažným (i smrtelným) komplikacím.
Pokud máte k disposici závěr ultrazvuku, pak je možno jej zaslat.
MUDr. Petr Huvar
www.zhubnout.cz
Tělesné postižení : lékařské poradenství : chirurgie
25.09.2006 19:56 - zobrazit dotaz
Dobrý den,

rád bych se zeptal na zkušenosti resp. aktuální možnosti v medikaci GASTROESOFAGEÁLNÍHO REFLUXU.

Pokud konzervativní léčba neměla efekt, je jedinou možností již jen chirurg. intervence (fundoplikace) ?

Nejsou v současné době již známy jiné, novější postupy ?
A nelze v rámci této dysfunkce použít i jiné "alter. metody" jako např. akupunkturu etc.. ?
Zdravím,
stále platí, že před úvahou o chirurgickém řešení by měly být vyčerpány možnosti medikamentosní.
Zlatýn standardem v léčbě kyselého refluxu jsou inhibitory protonové pumpy (v našich podmínkách omeprazol) v dávce 20-40mg denně. Pokud není efekt dostatečný, pak přidáváme prokinetika ( u nás itoprid - Ganaton).
Jedná-li se o alkalický reflux (stanovíme vyšetřením 24 hodinové pH metrie) pak má smysl podávání prokinetik a někdy sukralfátu (u nás Venter). Není- li efekt uspokojivý, je možno uvažovat o chirurgické laparoskopické fudoplikaci. Efekt této operace nebývá ovšem trvalý!
MUDr. Petr Huvar
Tělesné postižení : lékařské poradenství : ostatní; zdravotní potíže
15.09.2006 07:16 - zobrazit dotaz
Dobrý den.
potřebuji poradit, než se vydám k lékaři. Jsem štíhlý, je mi 30 let a měřím 185 cm při váze 56 kg. vím, že má váha je v kritické hodnotě, ovšem ještě mi nikdo neporadil, jak mám přibrat. Vzdycky jsem byl hubený, ovšem díky následkům po rozchodu s přítelkyní a kvůli problémům na pracovišti jsem za 4 měsíce ubral 6 kg. Co mám dělat, abych mohl zpět nabrat ztracenou váhu, případně mít ještě nějaká kila navíc? Nedaří se mi přibrat, a díky malé hmotnosti ztrácím sebevědomí, cítím se jako anorektik, a jsem dost unavený. Díky za pomoc
Zdravím, mělo by se začít vyšetřením - slinivka břišní, zažívací trakt, zda se nejedná o nějaké organické onemocnění. Psychické příčiny by se měly dát vždy až na druhé místo.
Pokud nebude nalezena příčina organická (nemoc), pak je dobré poradit se s psychologem, psychiatrem.
Osobně mám zkušenost s přípravkem Peritol, který působí centrálně a zvyšuje chuť k jídlu. Někdy pamáhají pankreatické enzymy, výjimečně se používají anabolické steroidy.
Nejprve ovšem vyšetření a vyloučení nemoci, jako příčiny hubnutí.
MUDr. Petr Huvar

Jdi na stranu << předchozí     následující >>

Server InternetPoradna provozuje občanské sdružení InternetPoradna.cz.
ISSN 1801-5190 © InternetPoradna.cz, 2001-2013.
Licence Creative Commons
InternetPoradna.cz, jejímž autorem je InternetPoradna.cz, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Unported .